Örökre bánni fogjuk, hogy másfél óra után kapcsoltuk ki és nem előbb. Ez nem vicc. Ez mazochizmus. Alapvetően két és fél órát kellett volna túlélni ebből a borzalomból, de elmúltak már azok idők, amikor úgy éreztük miénk a világ összes ideje. Öregek vagyunk már ehhez. És mi volt vele a gond? (sóhaj...)


Nem fogom elmesélni a történetet, mert akinek van internet hozzáférése, az beüti a wikipédiába és kész. Nekünk is használnunk kellett, mert egy büdös szót nem értettünk a filmből. Időrendi sorrendbe fűzött képsorok, amiket semmiféle logika nem köt össze. Egy idő után már fáradtak voltunk egymást kérdezni, hogy most mi van? A másik fontos probléma: ennyi visszataszító, idegesítő, nyámnyila, gyáva faszit és aljas, szarkeverő némbert még életemben nem láttam egyszerre. És akkor most szimpatizálni kéne valakivel? Esküszöm, azért kezdtünk el szurkolni, hogy a katolikusok és a hugenották öljék egymást halomra és legyen már vége! Húsz millió eurós büdzsé. Nem mondom, ahhoz képest, hogy európai koprodukció látványos volt. Szép ruhák meg minden. Csak ne szólaltak volna meg inkább a viselőik. Jah, és egy kis megjegyzés a készítők felé: az indokolatlanul sok erőszakos szexjelenettől nem lesz hiteles egy középkori történelmi film. De most komolyan! Mintha a jelentek közti történeti hiányokat csöcsökkel és seggekkel próbálták volna meg áthidalni. Hát nem sikerült. Ez nem a Spartacus. Annak legalább van stílusa. Ennek csak túl hosszúra nyújtott terjedelme van.


Újabb ikertornyok az életünkben: Artúr király - IV. Henrik. Most ebből biztos azt szűritek le, hogy sekélyesek vagyunk a történeti értékek közvetítő filmek iránt. Pedig kifejezetten szeretjük őket. A jókat. Ezek nem azok.


Nem tudok a zenéről nyilatkozni, mert annyira felment bennem a pumpa a film miatt, hogy elöntötte a vér az agyamat és a dobhártyáimat egyaránt. Hallgassátok meg, ha gondoljátok. Én is belehallgattam most. Egész jó. Kár érte.


Utóirat: Evikének, a mi kis cicánknak  annyira tetszett ez a movie, hogy legmélyebb álmából felébredve tűntetőleg hátat fordított a tévének. Szólásszabadság van és teljes egyetértés.

Szeretnénk élőben hallani? Nem tom, nem érdekel. Jó válasz?

Eredeti cím: Henri 4

Rendezte: Jo Baier

Év: 2010

Zene: Henry Jackman és Hans Zimmer

IMDB itt.